Var finns IKT och digital kompetens? Inte i lärarutbildningarna!

Vad får lärarstudenterna med sig?

Nog kan vi konstatera att IKT (informations- och kommunikationsteknik) och digital kompetens är en bristvara i lärarutbildningarna på Stockholms universitet. Konsekvensen av detta blir naturligtvis att lärarstudenterna lämnar utbildningen med otillräckliga kunskaper.

Anna Wallgren

IKT och digital kompetens behövs under lärarutbildningen, både som stöd för studenternas lärande och i verktygslådan för studenternas egen undervisning. Lärarstudenter behöver känna till, kunna använda och värdera olika typer av hjälpmedel och program.

I Högskoleförordningen (1993:100) står det till exempel ”visa förmåga att säkert och kritiskt använda digitala verktyg i den pedagogiska verksamheten och att beakta betydelsen av olika mediers och digitala miljöers roll för denna” bland de färdigheter och förmågor som nämns för förskollärar-, yrkeslärar-, grundlärar- respektive ämneslärarexamen.

Vad studenterna får med sig under lärarutbildningarna på Stockholms universitet verkar i nuläget bero på enskilda studenters eller enskilda kurslärares intressen och kunskaper. Resurserna på universitetet spelar också en stor roll för vilken undervisning och utbildning som är möjlig att genomföra. Vad finns det för utrustning och fungerar den? Hur är det med de mänskliga resurserna – vilka kompetenser har lärarutbildarna? Likaså är det viktigt att lärarstudenterna har tillgång till och får tillfälle att använda IKT under den verksamhetsförlagda delen av utbildningen.

Frågan är då hur IKT och digital kompetens ska säkerställas inom utbildningarna. Eftersom digitala verktyg, olika medier och olika digitala miljöer nämns i Högeskoleförordningen behöver det även nämns i universitetets utbildningsplaner för programmen och i kursplaner för kurser inom lärarutbildningarna.

Vad tycker ni, alla lärarstudenter på Stockholms universitet? Ska det inrättas särskilda IKT-kurser, ska IKT skrivas in i fler kursplaner (som del av förväntade studieresultat, en del av undervisningen eller i examinationsformer) eller behövs både och? Hur har det sett ut under dina kurser?

Prata med varandra, prata med institutionerna, fyll i kursvärderingar och kontakta mig med era förslag och idéer! Vi studenter kan påverka utbildningen. Vi måste vara med och säkerställa att innehållet vi möter håller god kvalitet och faktiskt överensstämmer med styrdokumenten, för att vi ska få den utbildning vi sökt till. IKT och digital kompetens ska ingå i lärarutbildningarna, helt enkelt.