Studentkåren och KX öppettider i påsk

Under påsken har studentkåren och vår kårexpedition begränsade öppettider.

Vi håller öppet som vanligt den 10-12 april. Våra förtroendevalda samt tjänstemän befinner sig på kontoret och kårexpeditionen har sina vanliga öppettider klockan 10-16. 

Under följande dagar har vi stängt:

 • Skärtorsdagen (13 april)
 • Långfredagen (14 april)
 • Annandag påsk (17 april)

Mejl och andra inkomna ärenden under den tiden kommer att hanteras och besvaras när vi är åter på kontoret.

Glad påsk!

Studentkårers oberoende viktig förutsättning för studentinflytande

Universitetskanslersämbetet (UKÄ) har nyligen presenterat rapporten Studentinflytandet – Kartläggning och analys av studentinflytandes förutsättningar efter kårobligatoriets avskaffande.

I rapporten, som har sin grund i ett regeringsuppdrag, konstaterar UKÄ att det finns ett ekonomiskt, demokratiskt och kunskapsmässigt underskott som försvårar studentkårernas arbete med ett självständigt studentinflytande. UKÄ föreslår därför en rad åtgärder för att komma tillrätta med problemen.

Stockholms universitets studentkår (SUS) välkomnar förslaget att tre- eller fyrfaldiga det statsbidrag som går till landets studentkårer. I dagsläget är många studentkårer beroende av bidrag från universiteten och kårernas självständighet riskerar därmed att undergrävas.

– Att säkerställa vårt oberoende innebär inte att vi vill fjärma oss från universitetet. Tvärtom ser vi att detta kan ge förutsättningar för att utveckla det goda samarbete vi i dagsläget har med Stockholms universitet, säger Henric Södergren, ordförande på SUS.

SUS delar också UKÄ:s bild att det finns ett kunskapsmässigt underskott om studentinflytande och studenters rättigheter, bland såväl studenter och studentrepresentanter som bland lärosätenas personal.

– Vi ser stora möjligheter att tillsammans med Stockholms universitet ta egna initiativ till kunskapshöjande insatser, hos både studenter och relevanta personalgrupper, säger ordförande Henric Södergren.

SUS menar att kunskapshöjande insatser även kan komma åt det demokratiska underskott som påtalas i rapporten.

– Låg anslutningsgrad och lågt valdeltagande är ett nationellt problem och det finns uppenbara strukturella orsaker bakom problemet. Snarare än att låta detta vara en ursäkt bör det sporra oss till ännu aktivare åtgärder för att underlätta studenternas engagemang. Vi vill understryka att det även här krävs gemensamma insatser. Studentkårerna kan inte ensamma komma åt problemen, universiteten har ett stort ansvar, säger SUS ordförande Henric Södergren.

Presskontakt:
Henric Södergren, ordförande Stockholms universitets studentkår, presidiet@sus.su.se
Anton Jägare, politisk sekreterare, politisksekreterare@sus.su.se

Läs UKÄ:s rapport Kartläggning och analys av studentinflytandes förutsättningar efter kårobligatoriets avskaffande

­­

Studentkåren nu ensam ägare till Högskolerestauranger

Stockholms universitets studentkår är efter att ha köpt Stockholms universitet holding AB:s aktiepost om 1, 5 % ensam aktieägare i Högskolerestauranger AB (HÖRS).

– Det är ett naturligt steg för oss att ta med hänsyn till det stora engagemang vi redan har i bolaget. Högskolerestaurangers restaurang- och caféverksamhet är central för ett levande campus, med tydliga ambitioner vad gäller hög kundnöjdhet, miljöhänsyn och rättvisa villkor. Ägandet av bolaget är en viktig del i kårens strävanden att medverka till en studietid i världsklass vid Stockholms universitet, säger studentkårens vice ordförande Stefanie Tagesson.

För frågor kontakta:
Stefanie Tagesson, vice ordförande, presidiet@sus.su.se
Josefine Malmkvist, kommunikationsansvarig, josefine.malmkvist@sus.su.se

Bli kårmedlem vårterminen 2017

Nu kan du bli medlem i Stockholms universitets studentkår för vårterminen 2017. Medlemskapet kostar endast 120 kronor och som medlem får du Campuskortet – medlemskort, studentleg och rabattkort i ett! 

Du bli medlem genom att logga in på vår självbetjäning och betala ditt medlemsskap där.  
Du kan också bli medlem genom att betala avin du får från oss i posten, eller genom att besöka vår kårexpedition som ligger i Studenthuset, en trappa ner från Infocenter.

Läs mer om medlemsskapet

Öppettider på studentkåren över jul och nyår

Studentkårens expedition har öppet till och med den 19 december kl. 16. Kårexpeditionen öppnar åter igen den 9 januari 2017. Mejl som skickas till kårexpeditionen under denna period kommer besvaras när vi öppnar igen. Under den här perioden kommer även vår självbetjäning vara stängd.

Studentkåren som helhet har julstängt 23 december till 9 januari. Under denna period kan det därför dröja med svar på mejl. 

Vi på studentkåren hälsar God jul och tackar för den här terminen, vi ses i det nya året!

Tävla med idéer om hur undervisningen på universitetet kan förbättras

Pedagogisk idétävling på Stockholms universitet

Just nu pågår en tävling om hur undervisning och lärande på Stockholms universitet kan förbättras. Tävlingen arrangeras av Centrum för universitetslärarutbildning (CeUl) vid Stockholms universitet i samarbete med studentkåren. Tävlingen är öppen för studenter på SU och du kan lämna in ditt bidrag till och med 9 december 2016.  

5000 kronor i vinst

I prispotten finns valfri kurslitteratur till ett värde av 5000 kronor samt möjlighet att få timarvodering för att arbeta vidare med din idé.

Drop-in 6 december

Tisdagen den 6 december klockan 11 till 13 kommer det att vara drop-in i Kårsalen (Studenthuset, en trappa ner från Infocenter). Där kommer du att få möjlighet att ställa frågor om tävlingen.

 

Läs mer om tävlingen

 

      

Missa inte chansen att jobba hos oss VT och HT 2017

Engagemang genom studentkåren har inneburit en bra start i karriären för många av våra tidigare medarbetare. Utöver att du utvecklas, har roligt och får möjligheten att påverka kommer du även att ha ett försprång när du söker jobb efter studierna.

Just nu söker vi:

 • Ledningssekreterare  - ansvarar för stöd till studentkårens ledning.
   
 • Eventansvarig - driver och utvecklar studentkårens arbete med event och utåtriktad verksamhet.
   
 • Studiebevakare  - organiserar och samordnar studentmedverkan samt studenternas
  representation vid Samhällsvetenskapliga fakulteten.
   
 • Studiebevakare -  organiserar och samordnar studentmedverkan och studenternas representation vid Juridiska fakulteten, SBS, Nationalekonomiska institutionen och Psykologiska institutionen.
   
 • Samordnare för internationella studenter - driver och utvecklar studentkårens arbete med event och utåtriktad verksamhet för internationella studenter vid Stockholms universitet.

Läs mer om de lediga uppdragen

Nu fungerar aktiveringsmejlen igen!

De tekniska problem som uppstod hos Studentkortet i förra veckan skall nu vara lösta och aktiveringsmejl skickas nu ut till nya medlemmar. Om du inte har fått ditt aktiveringsmejl inom 24 timmar efter att du betalat (betalar du via bankgiro tar det 5 bankdagar innan vi ser din betalning och du kan få ditt aktiveringsmejl) kontrollera först:

- Att aktiveringsmjelet inte har hamnat i skräpkorgen
- Att det inte ligger i gmails kampanjflik

Annars kontakta oss så hjälper vi dig!

Studentkårens medarbetare är på plats - kårexpeditionen är öppen

Nya och gamla studentkårsmedarbetare lär känna varandra under en intensiv introduktionsperiod.

Nya och gamla studentkårsmedarbetare lär känna varandra under en intensiv introduktionsperiod.

I dag 17 augusti öppnar vår kårexpedition. Aktuella öppettider hittar du här.

Nu är det också möjligt att bli medlem i studentkåren.

Från och med i måndags 15 augusti är studentkårens alla nya förtroendevalda på plats för att ta i tu med sina uppdrag med att göra vårt universitet till en ännu bättre plats för studenter.

I måndags tillträdde också studentkårens nya verksamhetschef Camilla Sjölund Lundevall.

- Det är med glädje och förväntan jag tillträder arbetet som verksamhetschef vid kåren. Det är en engagerande uppgift att få bidra till fortsatt utveckling av studentkårens roll som en stark och trovärdig aktör till nytta och glädje för alla som studerar vid Stockholms universitet, berättar Camilla.

 

Nobellotteriet är igång!

Nobellotteriet är igång!

Har du velat gå på Nobelbanketten? Nu har årets Nobellotteri öppnat! Köp en lott och få chansen att vara på den stora festen i stadshuset den 10 december!

”Det är fantastiskt att studenter får chansen att delta i självaste Nobel-banketten!” ­ – Sofie Borck Janeheim, övermarskalk.

”Det här är något man verkligen inte får missa!”  –  Ann Öhman, övermarskalk.

För bara 50 kronor får du en lott! Vinnarna får möjlighet att köpa en parbiljett, som inkluderar två personer. Ingår gör också eftersittsbiljett På Student Nobel Night Cap som i år kommer hållas på Kungliga tekniska högskolan.

Observera att det endast är studenter som får vara med i tävlingen. Lotterna köps på www.nobellotteriet.org fram till och med 1 november och vinnarna utses 6 november. Dragningen kommer äga rum klockan 13:00 på Studentpalatset i Stockholm och för den som vill kommer det bjudas på snittar och bubbel.

För mer information besök nobellotteriet.org/