Maria är projektledare på kåren

Maria med ballonger_beskuren bild.jpg

Maria Lunusjkin läser just nu sista året på kandidatprogrammet i nationalekonomi och statistik. Parallellt med studierna har hon ett uppdrag som projektledare för Luciabalen på Stockholms universitets studentkår (SUS). Det är hennes andra termin med förtroendeuppdrag på SUS; vårterminen 2017 var hon projektledare för kårvalet.

Från Samhällsvetenskapliga föreningen till kårvalet

Maria hade inte jobbat som projektledare innan hon fick uppdraget hos SUS. Däremot hade hon haft olika typer av ansvar hos Samhällsvetenskapliga föreningen (SF) där hon bland annat varit festmästare och ordförande.

– Mitt uppdrag på kåren började direkt efter SF och från att ha varit övergripande ansvarig fick jag nu ett projekt att koncentrera mig på, kårvalet 2017. Det var ungefär där och då som jag förstod att projektledning är det mest spännande och utvecklande som jag någonsin gjort och att det förmodligen är det som jag även vill fortsätta göra, säger Maria.

Kreativa vägar för att öka valdeltagandet

Studentkåren är en demokratiskt styrd organisation och det högsta beslutande organet är kårfullmäktige. Varje år hålls ett kårval där medlemmarna får rösta på vilket parti de tycker ska sitta i fullmäktige. Eftersom många inte känner till kårvalet så ansträngde sig Maria för att hitta olika kreativa sätt att uppmärksamma valet och därigenom få fler att rösta. Något som verkar ha gett goda resultat.

­ – Jag blev väldigt motiverad av att lyckats med mina kårvalskoppar, de rebusar som jag försökte illustrera kårvalet med och självklart med resultatet. Fler studenter än någonsin engagerade sig för att påverka kåren, vilket resulterade i det högsta kårvalsdeltagandet på tio år, berättar Maria.

Stor frihet som projektledare

Uppdraget med kårvalet gav mersmak vilket gjorde att hon sökte uppdraget som projektledare för Luciabalen denna termin. Så vad är det som gör att hon trivs så bra med att vara projektledare?

– Total frihet, det är mitt projekt, jag får allt stöd jag behöver och det finns tydliga ramar på vad som behöver göras. På kåren finns det alltid finns någon att bolla idéer med och jag kan kombinera jobbet på kåren med studier.

Rekommenderar andra att söka uppdrag

Maria tycker att hon lärt sig mycket som hon kommer ha nytta av i arbetslivet och som hon inte kunnat få enbart genom sin utbildning. Hon rekommenderar därför alla som är nyfikna på projektledning att söka uppdraget som projektledare för kårvalet 2018.

­– Mitt tips är att våga söka! Alla har en liten projektledare inom sig. Det var under kårvalet jag fick förståelse för vad ett projekt är och vilka möjligheter en projektledare har!

Uppdraget som projektledare för kårvalet 2018 går att söka till och med 30 november.
Läs mer i uppdragsbeskrivningen