SUS – en demokratisk
medlemsorganisation

Stockholms universitets studentkår (SUS) är en demokratiskt styrd organisation där medlemmarna varje år avgör vem som ska sitta i SUS högst beslutande organ, kårfullmäktige, och vilka frågor SUS ska driva. Medlemmarna avgör detta genom att rösta i på olika kårpartier i kårvalet. Som medlem kan du även gå med i ett kårparti eller starta ditt eget!

Att alla studenter som är medlemmar i en studentkår har rätt till inflytande över organisationens verksamhet står i Högskolelagen. Där beskrivs studentkårernas demokratibärande uppdrag bland annat som att alla studenter inom en studentkårs verksamhetsområde har rätt att vara medlemmar i kåren samt att alla som är medlemmar har rösträtt vid val till studentkårens högsta beslutande organ.

 

Så funkar SUS demokratiska styrning

  1. SUS medlemmar väljer representanter till SUS kårfullmäktige en gång om året genom att rösta i kårvalet.

  2. SUS kårfullmäktige (FUM) är SUS högst beslutande organ, och de tar bland annat beslut om SUS treåriga verksamhetsplan, rambudget och vilka frågor SUS ska driva. FUM väljer också SUS styrelse, och SUS presidium (ordförande och vice ordförande). De 35 studenterna som väljs till FUM sammanträder fyra gånger varje läsår.

  3. SUS styrelse ansvarar för organisationens verksamhet och leder och fördelar arbetet genom att bland annat ta beslut om SUS ettåriga operativa plan. I den konkretiseras verksamhetsplanen för att ge SUS kansli möjlighet att redovisa resultat och måluppfyllelse i enlighet med FUM:s vilja och beslut.

  4. SUS ordförande och vice ordförande bildar gemensamt presidiet. Presidiet får sitt uppdrag från FUM och genom en årlig instruktion från styrelsen. Presidiet driver påverkansarbete, bereder och leder styrelsens arbete, deltar i kansliets löpande arbete, representerar universitetets studenter i mötesforum på central nivå på SU samt upprätthåller en framåtsyftande dialog med universitetets ledning. De två studenter som väljs till SUS presidium är heltidsarvoderade förtroendevalda under ett år.

 

Kårvalet – medlemmarna bestämmer!

Kårvalet ger Stockholms universitets studentkårs (SUS) medlemmar inflytande över vilka som leder studentkåren det kommande året och vilka frågor studentkåren ska prioritera.

Stockholms universitets studentkårs högsta beslutande organ är SUS kårfullmäktige (FUM). Sammansättningen i FUM avgörs av det kårval som hålls varje vårtermin. Under kårvalet har studentkårens medlemmar rätt att rösta på de kårpartier som ställer upp i valet samt på specifika personer inom de partierna.

Resultatet av kårvalet avgör sammansättningen av FUM under den kommande mandatperioden. De kårpartier som passerar mandatspärren tilldelas mandat i fullmäktige utifrån hur många röster de fått relativt de andra partierna. I SUS kårfullmäktige finns totalt 35 ordinarie stolar, med lika många suppleantplatser.

Kårpartierna styr därmed tillsammans villkoren för studentkårens verksamhet varje verksamhetsår. Hur mycket makt ett enskilt parti kan utöva beror på mandatfördelningen och eventuella koalitioner. Tillsättningen av SUS styrelse sker via ytterligare ett listval i FUM.

SUS demokratibärande uppdrag är en fundamental grundsten i organisationens verksamhet, och därför ska det vara enkelt att delta i kårvalet och göra ett välgrundat beslut om vilket kårparti man vill rösta på. Därför är röstningen internetbaserad via personlig röstlänk och information om hur och när kårvalet äger rum finns på SUS hemsida i närmare anslutning till kårvalsperioden, som burkar infalla under april och/eller maj varje vårtermin.

FOTO: SUS

FOTO: SUS

 

Engagera dig i ett kårparti

Det enklaste sättet att påverka SUS är att göra ett medvetet val och rösta i kårvalet som äger rum varje vår. Om du hittar ett kårparti som driver de frågor du är intresserad av på ett sätt som du gillar är det en bra idé att kontakta dem för att se om du kan gå med i kårpartiet. Hittar du inget kårparti som du identifierar dig med? Starta ett eget!

Om du är aktiv i ett kårparti kan du kandidera till, och bli invald i, SUS kårfullmäktige (FUM). Det ger dig rösträtt i FUM och en möjlighet att påverka bland annat verksamhetsplanen, rambudgeten och vilka frågor SUS ska driva. FUM utser också vilka som ska sitta i SUS styrelse, så kanske är du rent av SUS nya ordförande?

Finns det inget parti som du identifierar dig med? Då kan du alltid starta ett eget kårparti. Allt du behöver för att starta ett kårparti är:

  • underskrifter från 15 medlemmar i Stockholms universitets studentkår som önskar att partiet ställer upp i kårvalet

  • en stadga för partiet

  • ett protokoll från partiets första möte där beslut har fattats rörande partiets stadga och att ställa upp i kårvalet och ett partiombud har utsetts.