Studenters rättigheter och studentinflytande

Alla studenter vid Stockholms universitet (SU) har rättigheter och rätt till inflytande över sin utbildning och studiesituation. Stockholms universitets studentkår (SUS) är med och ser till att universitetet agerar i enlighet med dina rättigheter och stöttar dig som vill utöva din lagstadgade rätt till studentinflytande!

På den här sidan hittar du information om dina rättigheter, hur studentinflytande funkar i praktiken vid Stockholms universitet och hur du själv kan vara med och påverka din studietid!

Om du har frågor om dina rättigheter som student eller om studentinflytande kan du kontakta SUS ombud så hjälper de dig.


Vilka rättigheter har studenter och doktorander?

Studenter har många rättigheter under sin studietid, vilka regleras i Högskoleförordningen. Om du till exempel blir anklagad för fusk, om universitetet inte följer den satta kursplanen eller om din studiemiljö inte fungerar som den ska så kan få hjälp av SUS ombud.

Du kan även själv ta reda på mer om dina studenträttigheter eller dina rättigheter som doktorand. Vad händer till exempel om universitetet inte svarar på dina mejl eller om du vill överklaga ett betyg?

Det här är studentinflytande

Studentinflytande är en del av dina rättigheter som student. Vid SU bedrivs studentinflytandet på flera olika sätt. Inflytandet utövas av enskilda studenter som till exempel kontaktar sin lärare eller fyller i en kursutvärdering, men även av utsedda studentrepresentanter i beslutande och beredande organ vid universitetet, på såväl institutions- och fakultets- som central nivå.

Det lagstadgade studentinflytandet ger studentkårerna vid SU rätt att utse studentrepresentanter och att företräda alla studenter. Hur denna rätt och detta ansvar ska hanteras regleras i Högskolelagen och Högskoleförordningen.

Studentinflytandet vid SU regleras i detalj i Regler för studentinflytande. Reglerna innehåller tydliga instruktioner om hur studentrepresentanter utses, vilket ansvar universitetet har för studentinflytande, och vilket ansvar SUS och andra studentkårer har.

Vid SU representerar SUS presidium (ordförande och vice ordförande) alla universitetets studenter i ett stort antal mötesforum på central nivå, som till exempel universitetsstyrelsen, områdesövergripande rådet och rektors beslutsföredragningar. Presidiets rätt att företräda alla studenter vid ett universitet regleras också i Högskolelagen och Högskoleförordningen.

Som student på SU utövar du studentinflytande i vardagen när du till exempel fyller i en kursvärdering (som ska finnas på varje kurs och i varje kursplan), eller på annat sätt framför synpunkter på hur din utbildning och din studiesituation kan förbättras.

Studentrepresentanter

Utöver den enskilda studentens inflytande och utöver SUS presidiums representation på central nivå sker också studentinflytande i alla beslutande och beredande organ på SU, på såväl institutions- och fakultets- som central nivå. I de beslutande och beredande organen sitter utsedda studentrepresentanter. En studentrepresentant väljs av studenter som ingår i student- eller doktorandråd, fakultetsråd eller ett centralt råd, och representerar därför studenterna vid sin institution, sin fakultet eller vid hela universitetet.

Alla som studerar vid SU kan kandidera till att bli valda som studentrepresentanter. Frågor studentrepresentanterna fokuserar på kan till exempel röra kurslitteratur, utformning av kurser och program, studiemiljö, lika villkor eller arbetslivsanknytning i utbildningen. Om du är intresserad av att bli studentrepresentant så kontaktar du de olika råden vid universitetet.

  • Högskolelagen ger studenter rätt att påverka sin studietid. Hur blev det så att Sveriges riksdag beslutade att studenter ska ha inflytande över sin utbildning och sin studiesituation?

    Den nuvarande högskolelagen kom 1992. I propositionen som låg till grund för 1992 års högskolelag ges en bakgrund till den ökade demokratisering av universiteten som inleddes på 1960-talet.

    “I Europa ledde 1960-talets starkt ökade tillströmning av studenter – i kombination med en allmän politisk radikalisering – till de välbekanta studentoroligheterna, främst i Tyskland och Frankrike. Regeringarna i de berörda länderna försökte att med olika reformer skapa lugn i den tidvis kaotiska situationen. En betydande demokratisering av universitetens förvaltning genomfördes med bl.a. ett ökat inflytande för studenter och anställda i olika beslutande organ."

    Det är under 1960-talet som det moderna studentinflytandet växer fram, i Sverige och resten av Europa. I Sverige tar det sig uttryck i att lagstiftaren ger studenter rätt att vara delaktiga i beslut som rör deras utbildning och studiesituation. Studentinflytandet blir en viktig del av ett större samhällsprojekt – resan mot kunskapssamhället. För att nya studenter ska inkluderas och för att universitetsutbildning ska bli tillgänglig för alla så bjuds studenter in till dialog med lärare. Tillsammans utvecklar de kvaliteten på utbildningen och fattar gemensamma beslut om hur universitetet ska fungera och styras.

    Så nästa gång du fyller i en kursvärdering, pratar med din lärare om att tentafrågan var otydlig, eller räcker upp handen för att påtala att kurslitteraturen är daterad, så är du i gott sällskap och på säker mark. Studentinflytandet är lagstadgat för att du och alla andra studenter, både de som gått före dig och de som kommer efter, ska hjälpa universitetet att bli bättre.

Ditt inflytande – genom ett råd eller ett kårparti

Foto: José Luna de Azevedo

Vid universitetet finns en stor mängd råd och kårpartier som är med och bidrar till studentinflytandet. Om du vill påverka din studietid kan du ta kontakt med ett råd eller ett parti som du tror passar dig. Råden väljer till exempel studentrepresentanter till de olika beslutande och beredande organen vid SU.

Studentråden är de som har störst studentinflytande vid SU. Studenter samlas inom de separata råden för att identifiera problem, påverkar SU och lyfter frågor som är viktiga för studenter.

Doktorandråden identifierar problem, påverkar SU och lyfter frågor som är viktiga för studenter och doktorander. Inom SUS finns ca 40 doktorandråd som sammanträder regelbundet.

Fakultetsråden samlar representanter från samtliga studentråd och doktorandråd vid respektive fakultet. Råden fungerar som ett diskussions- och informationsforum där studenter och doktorander kan utbyta erfarenheter och samordna sitt arbete på fakultetsnivå. Fakultetsrådet har bland annat i uppdrag att utse representanter till fakultetens beredande och beslutande organ, driva student- och doktorandrådens fakultetsövergripande frågor och agera informationskanal mellan fakultetens beredande och beslutande forum och student- och doktorandråd.

Centrala råden samlar representanter från alla fakultetsråd för att ta ett gemensamt grepp om vilka frågor som är viktiga för alla delar av campus. Råden utser studentrepresentanter till uppdrag i universitetets beredande och beslutande forum på central nivå.

Kårpartier

Enligt högskolelagen ska studentkåren vara en demokratiskt styrd organisation och dess demokratibärande uppdrag uppnås bland annat genom att alla studenter inom studentkårens verksamhetsområde har rätt att vara medlemmar i kåren. Beskrivningen innefattar även att alla som är medlemmar i studentkåren har rösträtt vid val till kårens högsta beslutande organ, kårfullmäktige. SUS har ett kårval varje vårtermin då medlemmarna får rösta på de olika kårpartierna som ställer upp i valet. Förutom att rösta i kårvalet kan du som är medlem i SUS gå med i ett kårparti eller starta ditt eget kårparti.